Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43

Παρασιτοκτονία

scorpion

Σκορπιός

Ο σκορπιός είναι αρθρόποδο, νυκτόβιο αραχνοειδές. Κατοικεί σε ξηρές σκοτεινές πετρώδεις περιοχές αλλά και μέσα σε σπίτια σε σχισμές ακόμα και κατω από έπιπλα. Παρ΄ όλο που τρέφεται με μικρά ζωύφια το τσιμπημά του είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και επώδυνο. Δύο είναι τα πιο συχνά απαντώμενα είδη σκορπιών στη χώρα μας, Buthus occitanus και Buthus europaeus.

tsimpouri

Τσιμπούρι

Ο κρότων ή αλλιώς τσιμπούρι στην κοινή του ονομασία, είναι αιμομιζιτικό παράσιτο, δαγκώνει των ξενιστή του και εγκαθίσταται πανω σε αυτόν, η επικινδυνότητά του ειναι πολύ υψηλή μιας και είναι φορέας σοβαρών ασθενειών όπως η νόσος του Lyme.

araxni

Αράχνες

Όλες οι αράχνες είναι δηλητηριώδεις, με την έννοια ότι παράγουν δηλητήριο για τη θανάτωση των θυμάτων τους, αλλά δεν δικαιολογούν το φόβο που έχουν ορισμένα άτομα γι’ αυτές. Κατά κανόνα οι αράχνες είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο και τα ζώα, γιατί δεν μπορούν αν διατρυπήσουν την επιδερμίδα τους. Ορισμένα είδη το κατορθώνουν και το αποτέλεσμα είναι συνήθως παρόμοιο με εκείνο του κεντρίσματος των μελισσών. Το μόνο ευρωπαϊκό είδος που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά τοπικά προβλήματα είναι το Latrodectus tredicim gγuttatus, το οποίο είναι μικρό με οπισθόσωμα σφαιρικό και χρώμα μαύρο με κόκκινες κηλίδες.

psalida Ψαλίδα

Τα Δερμάπτερα (Dermaptera) ή κοινως ονομαζόμενα ψαλίδες τα συναντούμε σε υγρά και σκοτεινά μέρη. Είναι έντομα νυκτόβια και την ημέρα κρύβονται σε ρωγμές. Υπάρχουν παμφάγα ή φυτοφάγα και αρπακτικά είδη και παρ’όλο που μπορούν να τρέχουν γρήγορα, δεν πετούν εύκολα. Για άμυνα εκτός από τα ψαλίδια μερικά είδη εκκρίνουν μία απωθητική ουσία, την οποία μπορούν να ψεκάζουν μέχρι την απόσταση των 10 εκατοστών.

psaraki Ψαράκι

Lepisma saccharina ή ψαράκι, είναι μικρό άπτερο έντομο που καταναλώνει προϊόντα που περιέχουν πολυσακχαρίτες, όπως κόλλα συνδέσεις βιβλίων, γύψο και χαρτί προκαλώντας βλάβη ακόμα και σε ταπετσαρίες. Είναι ικανό να ζήσει για ένα χρόνο ή περισσότερο, χωρίς φαγητό.

sarantapodarousa

Σαρανταποδαρούσα

Τα χειλόποδα, κοινώς σαρανταποδαρούσες, βρίσκονται στο έδαφος, σε σάπιο ξύλο ή σε απορρίμματα, σε σκοτεινά σημεία. Είναι ζωηρά και κινούνται γρήγορα. Τρέφονται με έντομα ή άλλα μικρά αρθρόποδα, τα οποία παραλύουν με το δηλητήριο τους. Τα μικρότερα σε μέγεθος είδη είναι σχετικά ακίνδυνα για τον άνθρωπο, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να προκαλέσουν επώδυνο τσίμπημα. Το μέγεθός τους συνήθως ποικίλλει από μερικά χιλιοστά μέχρι 15 εκατοστά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καταπολέμηση Τρωκτικών Ακάρεα »